
"Träd berättar vår historia, rötterna finns djupt i våra förfäders land."
I flera generationer och 30 år har familjegården Ortega odlat oliver ekologiskt, med traditionella metoder och bevarat miljön. Den överlägsna kvaliteten Extra Virgin-olivoljan, som är bland de bästa i världen, produceras i gårdens egen fabrik, med syftet att producera raffinerad och högkvalitativ olivolja med en traditionell och miljövänlig produktionsprocess.
Vi fick lära oss om olivodling och produktionsprocessen för olivolja på familjegården Ortega i Murcia. Vilken underbart varmhjärtad familj och vilken enorm passion och iver den familjen har för olivodling, produktion av olivolja och miljöskydd. Vi älskar det!

170 hektar, 33 000 ekologiska olivträd i olika åldrar, planterade i ett traditionellt 7x8m mönster, är en hisnande syn. När jag gick förbi och rörde vid stammen på ett olivträd som var över 200 år gammalt, kunde jag inte låta bli att undra vad det gamla trädet hade sett, vad det skulle berätta för historier om det kunde.

Träden planteras i ett traditionellt mönster, inte intensivt. Det öppna odlingsutrymmet ger optimalt solljus för de mogna oliverna och garanterar bästa möjliga kvalitet. Joaquin, familjens svärson och ansvarig för fabriksdriften, berättade att den verkliga fabriken är själva olivträdet . Joaquin är stolt över att ta hand om trädens välmående på bästa möjliga sätt och på så sätt säkerställa att olivskörden är av högsta kvalitet i världen.
Längs vägen såg vi också intensiv olivodling på andra gårdar, där träd planteras sida vid sida, vilket maximerar avkastningen i odlingsområdet. Grenarna på träden som planterats tätt intill varandra är täta och oliverna får inte tillräckligt med ljus som en oliv av god kvalitet borde.
Ortegas-gården odlar trettio olika olivsorter: Arbequina , Frantoio , Picual, Hoijiblanca och Cornicabra . Varje sort har sina egna unika egenskaper, inklusive vattenbehov, skörd och hantering. metoderna varierar beroende på sorten.
För att i slutändan få ut bästa möjliga Deortegas Extra Virgin ekologisk olivolja från varje sort måste olika sorter behandlas efter deras individuella egenskaper och vid rätt tidpunkt, detta kräver professionell kompetens och många års erfarenhet.

Skörden sker i oktober-november, beroende på sort och väderförhållanden. Även skörden av oliver varierar något beroende på sort. Arbequina är till exempel en mycket liten och riklig sort och kräver mer uppluckring och skakning av trädet än, säg, den större Piqual-sorten.
När oliverna har skördats läggs de i transportlådor av noggrant övervägd storlek. Stor försiktighet tas vid lastning och transport för att säkerställa att de dyrbara frukterna inte skadas.

Oliverna transporteras direkt från åkern till pressen och det är av största vikt att oliverna rengörs och pressas. alltid samma under dagen. Detta säkerställer bästa möjliga smak och bevarandet av de olika nyanserna hos de olika sorterna.
Vid ankomsten till fabriken rengörs oliverna först för hand, varefter de fortsätter sin resa för att siktas för att få bort även det minsta skräp. Vid behov tvättas oliverna försiktigt med vatten. Därefter inspekteras oliverna en gång till innan de pressas och mals.

Vi fick kika in i maltanken, doften av nyplockade och krossade Arbequina-oliver var nästan berusande underbar! Termometern visar att massans temperatur är 21,7c

Rätt temperatur är av största vikt vid massslipning! Temperaturen på kallpressad olja får inte överstiga 27C. Att höja temperaturen skulle ge mer olja, men på bekostnad av kvalitet och smak.
Grumlig olivolja droppar sakta från den andra änden av behållaren, en fascinerande syn och lukt! Deortegas Extra Virgin olivolja är ännu inte klar. Därefter filtreras oljan genom ett finmaskigt filter och den smaragdgröna eller gyllene oljan rinner långsamt in i 6 000-liters ståltankar för att vänta på buteljering. Deortegas ekologiska olivolja, en av de bästa extra jungfruolivoljorna i världen, är nu klar.

En liter Deortegas ekologisk olivolja använder 10 kg oliver, tusentals timmars arbete som går åt till att odla och bearbeta dem. Varje olja som buteljeras på Deortegas är en verkligt "Limited Edition" gjord med kompromisslöst hantverk och kärlek.
Fler gourmetdelikatesser i Instagramberättelserna !

Med all min kärlek,
Tarja och Asko