Terveiset Espanjan Murciasta, Deortegasin luomutilalta

Deortegas luomutila

"Puut kertovat historiamme, juuret ovat syvällä sukumme maassa."

Jo usean sukupolven ja 30 vuoden ajan on Ortegasien sukutilalla viljelty oliiveja orgaanisesti, perinteisin menetelmin ja ympäristöä säästäen. Superior laatuinen maailman parhaisiin lukeutuva Extra Virgin oliiviöljy valmistetaan tilan omassa tehtaassa, tavoitteena hienostunut ja laadukas oliiviöljy jonka valmistusprosessi on perinteinen ja ympäristöystävällinen.

 

Pääsimme tutustumaan oliivin viljelyyn ja oliiviöljyn valmistusprosessiin Ortegasien perheen tilalle Murciaan. Miten ihastuttavan sydämellinen perhe ja mikä valtava palo ja intohimo tuolla perheellä onkaan oliivin viljelyyn, oliiviöljyn valmistukseen ja ympäristön suojeluun. We love it!

 

 

170 hehtaaria, 33 000 eri ikäistä luomu oliivipuuta, perinteiseen 7x8m kuvioon istutettuna on henkeäsalpaava näky. Kun ohimennen hipaisin kädelläni yli 200 vuotiaan oliivipuun runkoa en voinut olla miettimättä mitä kaikkea puuvanhus onkaan nähnyt, millaisia tarinoita se kertoisi jos osaisi. 

 

 

Puut on istutettu perinteiseen kuvioon, ei intensiivisesti. Vapaa kasvutila huolehtii optimaalisesta auringonvalosta kypsyville oliiveille ja takaa parhaan mahdollisen laadun.  Perheen vävy ja tehtaan toiminnasta vastaava Joaquin totesikin meille että todellinen tehdas on itse oliivipuu. Joaquinille on kunnia-asia huolehtia puiden hyvinvoinnista parhaalla mahdollisella tavalla ja varmistaa näin että oliivisato on laadultaan maailman huippua.

 

Näimme matkan varrella muilla tiloilla myös oliivien tehoviljelyä missä puut on istutettu vieri viereen maksimoiden satomäärän viljelyalueella. Toisiinsa kiinni istutettujen puiden oksisto on tiivis eivätkä oliivit saa näin riittävästi valoa kuten hyvälaatuisen oliivin kuuluu.

Ortegasin tilalla viljellään viittää eri oliivilajiketta: Arbequina, Frantoio, Picual, Hoijiblanca ja Cornicabra. Jokaisella lajikkeella on omat yksilölliset ominaisuutensa ja mm veden tarve, sadonkorjuu ja käsittely  menetelmät vaihtelevat lajikkeesta riippuen. 

Että jokaisesta lajikkeesta saadaan lopulta parasta mahdollista Deortegas Extra Virgin luomu oliiviöljyä on eri lajikkeita hoidettava niiden yksilöllisten ominaisuuksin mukaan ja oikea aikaisesti, tämä vaatii ammattitaitoa ja vuosien kokemuksen.

Jokaiselle. lajikkeella on omat yksilölliset ominaisuutensa

 

Sadonkorjuu tapahtuu loka-marraskuussa, lajikkeesta ja sääolosuhteista riippuen. Oliivien keruu vaihtelee jonkun verran myös lajikkeittain. Esimerkiksi Arbequina on erittäin pieni ja runsas lajike ja vaatii irroittelua ja puun ravistelua enemmän kuin vaikkapa suurempi Piqual lajike.

 

Kun oliivit on kerätty ne laitetaan kuljetuslaatikoihin joiden koko on tarkasti mietitty. Lastauksessa ja kuljetuksessa noudatetaan suurta varovaisuutta että kallisarvoiset hedelmät eivät vahingoitu.

 

 

Oliivit kuljetetaan pellolta suoraan puristamoon ja onkin ensiarvoisen tärkeää että oliivit puhdistetaan ja puristetaan  aina saman  päivän aikana. Tällä varmistetaan paras mahdollinen maku ja eri lajikkeiden yksilöllisten vivahteiden säilyminen.  

Tehtaalle saavuttaessa oliivit puhdistetaan ensin käsin jonka jälkeen ne jatkavat matkaansa vielä siivilöitäväksi että pienimmätkin roskat saadaan pois. Tarvittaessa oliivit saavat vielä hellän vesipesun. Tämän jälkeen oliivit tarkastetaan vielä kerran ennen siirtymistä puristettavaksi ja jauhatukseen.

 

 

Pääsimme kurkistamaan jauhatusäiliön sisään, vasta poimittujen ja murskattujen Arbequina oliivien tuoksu oli lähes päihdyttävän ihana! Lämpömittari kertoo massan lämpötilan olevan 21,7c

 

Massajauhatuksessa oikea lämpötila on ensiarvoisen tärkeää! Kylmäpuristetun öljyn lämpötila saa olla korkeintaan 27C. Lämpötilaa nostamalla saataisiin enemmän öljyä, mutta laadun ja maun kustannuksella. 

Säiliön toisesta päästä valuu hiljalleen samea oliiviöljyä, lumoava näky ja tuoksu! Deortegas Extra Virgin oliiviöljy ei ole vielä valmista. Seuraavaksi öljy suodatetaan hienojakoisen suodattimen läpi ja smaragdin vihreää tai kultaista öljyä virtaa hiljalleen teräksisiin 6000 litran tankkeihin odottamaan pullotusta. Maailman parhaisiin Extra Virgin oliviiöljyihin lukeutuva Deortegas luomuoliiviöljy on nyt valmista. 

 

Yhteen Deortegas luomu oliiviöljy litraan käytetään 10kg oliiveja joiden viljelyyn ja jalostukseen on käytetty tuhansia työtunteja. Jokainen Deortegasin tilalla pullotettu öljy on aidosti ” Limited Edition” valmistettu tinkimättömällä ammattitaidolla ja rakkaudella. 

Lisää Gourmet herkkujen instagram stooreissa!

Con todo mi amor,

Tarja ja Asko 

 

 

 

 


Aikaisemmat postaukset Uudemmat postaukset