Mistä tunnistaa hyvän oliiviöljyn?

Mistä tunnistaa hyvän oliiviöljyn?

Ruohontuoksu

Avaa pullo ja nuuhkaise syvään! Laita silmät kiinni, aistitko kesän ja vastaleikatun ruohon? Ruohon tuoksu on sitä vahvempi, mitä tuoreempaa öljy on. Sato korjataan vuodenvaihteessa, normaalisti loka-tammikuussa alueesta ja lajikkeesta riippuen. Tuoksu pysyy intensiivisenä noin 4-5 kuukautta. Sen jälkeen se tasoittuu, mutta on selkeästi tunnistettavissa kuitenkin vielä runsasta vuottakin myöhemmin. 
Ruoholta tuoksuva oliiviöljy erottuu myös väriltään ja on vihreää tai ruskeanvihreää. Se tarkoittaa, että öljyssä mukana oleva, kuoresta ja hedelmälihasta irtoava lehtivihreä, klorofylli, on jo hajonnut ja muuttunut karoteeniksi. Maistaessasi öljyä huomaat suussasi ruohon maun, vaikka se on vain vahva tuoksu.  

 

Vihannesten ja hedelmien tuoksu 

Samalla kun nuuhkit ruohon aromia, saatat havaita häivähdyksen vihannesten  tai hedelmien tuoksua. Tomaatin, banaanin, omenan, artisokan, mantelin tai vaikkapa hennon lakritsin tuoksu häivähtää nenässäsi, ja kun sitten öljyä maistaa, saattaa hyvinkin saada kiinni näistä mauista. Varhaisen sadon öljyissä-early harvest- voi myös helposti aistia moninaisten yrttien tuoksua ja samoin niidenkin tuoksun voi maistaa.

Karvaus-kitkeryys-potkivuus 

Laadukas oliiviöljy voi olla luontaisesti kirpeä.Tämän hyvän ominaisuuden havaitseminen vaatii hieman totuttelua. Oliiviöljyssä se on kuitenkin tärkeä ominaisuus  jopa  toivottu,pakollinen ja olennainen osa. Ilman tätä ominaisuutta öljy saattaa olla joko vanhaa tai se ei ole Extra Virgin laatua.

Karvaus kertoo että öljy on tuoretta, useimmiten vihreää väriltään ja siinä on paljon polyfenoleita.

Polyfenoleiden vaikutuksia:
– polyfenolit antavat hyvää makua ruokaan
– polyfenolit auttavat öljyä säilymään pitkään
– polyfenoleissa on tutkitusti  monenlaisia terveyshyötyjä

Polyfenolit ovat kasvin tuottamia antioksidantteja ja niitä syntyy kasvin taistellessa kuumuutta, kylmyyttä, tuulta, tauteja, kuivuutta, ja tuholaisia  vastaan. Niitä on kaikissa vihanneksissa, marjoissa ja hedelmissä, mutta vähän siemenkasveissa. Polyfenolit ehkäisevät Extra Virginiä hapettumasta, joka tarkoittaa ikääntymistä ja pilaantumista. Samalla tavoin ne vaikuttavat ihmiseen.

Suuri polyfenolien määrä, siis kirpakka kitkeryys, on tärkeä myös siksi, että polyfenolit toimivat ruuassa makuaineina. Ne saavat ruuan maistumaan hyvältä varsinkin, kun ne ruuanvalmistuksessa yhtyvät vihannesten omiin polyfenoleihin.  Kalaruuissa polyfenolit auttavat kalan omega-rasvahappoja imeytymään paremmin. Tuore oliiviöljy tekee ruuanlaittajasta mestarikokin ja nostaa vihannesruokienkin makua toiselle tasolle.

Yskä

Öljyn pippurimaisuus saa aikaiseksi yskän. Se kuuluu hyvään öljyyn. Ruuan joukkoon lisättynä ei öljy yskitä, mutta jos maistelet öljyä raakana ja nielet sen lopuksi, ärsyyntyy kurkkusi. Saatat yskäistä, menettää jopa äänesi hetkeksi, kyyneleet saattavat virrata silmistäsi samalla kun köhit tai sitten et huomaa koko asiaa. Ennen kuin polyfenolit opittiin tuntemaan, puhuttiin yhden ja kahden yskän oliiviöljyistä. Mitä enemmän yskitti, sitä parempaa öljyä, sanottiin. He olivat oikeassa.

Nykyisin tiedetään, että yskän aiheuttaa polyfenoli nimeltä oleokantaali. Sen löysi vahingossa ibuprofeenitutkija Beauchamp, joka työmatkallaan Italiassa oli osallistunut oliiviöljymaistatukseen. Hän  tunnisti yskän  samanlaiseksi, jonka ibuprofeeni saa aikaan. 

Oleokantaali auttaa laskemaan verenpainetta ja matala-asteista tulehdusta, joka altistaa sydänsairauksille, diabetekselle, muistisairauksille, syövälle, nivelsairauksille ja monille muille sairauksille. Oleokantaali onkin sydämen tukena yhtä hyvin kuin rasvatkin.

Edellä mainitut neljä tuntemusta pitää löytää kunnon oliiviöljystä, jotta se voidaan luokitella extra virgin -luokkaan. Nenä haistaa ruohon, hedelmien ja vihannesten tuoksut. Kieli maistaa kirpeän kitkerän, vihanneksen tai hedelmän maun. Kurkku tunnistaa pippurisen pistävän oleokantaalin ja saa aikaan ärsytysyskän, silmien kostumisen, jopa äänen menetyksen hetkeksi tai kutinan kurkussa.

Älä tyydy huonoon öljyyn, testaa niin huomaat taatusti eron !

 

 


Uudemmat postaukset